web analytics

Vízinövények magyar és latin nevük szerint

A B C D E F H I K L M N Ny P R S Sz T U V

Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

A tündérrózsafélék úszó levelű, aljzaton gyökerező hínárnövények. Tojásdad, 15-30 cm széles fényes zöld bőrnemű leveleikről a víz könnyen lepereg. A vízfenéken vízszintesen kúszó gyöktörzsről hosszú levélnyelek erednek. A virágkocsányok belsejében szellőzőjáratok biztosítják a víz alá merült szervek levegővel való ellátását. További alkalmazkodásra vall, hogy a gázcserenyílások a szokásostól eltérően a levelek színén találhatók. Álló vagy igen lassú folyású vizeinkben él a fehér tündérrózsa, amely csak nappal 3-5 napig nyitja ki hófehér virágait. Ez a legelterjedtebb tündérrózsa faj

Kolokán (Stratiotes aloides)

Kolokán (Stratiotes aloides)

A békatutajfélék családjába tartozik. Tüskésen fogas szélű, háromélű, vastag levelei tömött levélrózsában állnak. Többé-kevésbé alámerülten lebeg, csak a virágzás kezdetekor, nyár elején emelkedik a víz színére. Virágzás után a vízfenékre süllyed, ott is telel át. A porzós virágok ernyősek, a termők többnyire magányosak. Viszonylag nagy fehér virágai rovarmegporzásúak. Holtágak, mocsarak mutatós, lebegő hínárnövénye.

Vízi hídőr (Alisma plantago-aquatica)

Vízi hídőr (Alisma plantago-aquatica)

A hídőrfélék a legősibb, ma élő egyszikű növények. Vízből kiálló levelei fölé emelkedő egyenes száron hordja a terebélyes, örvös bugavirágzatot, amely lilás fehér vagy halvány rózsaszínes, kis háromtagú virágokból áll. Az egész nyáron át virágzó növénnyel gyakran találkozhatunk mocsarakban, árkokban, iszapos helyeken. A szintén gyakori lándzsás hídőr (Alisma lanceolatum) levelei lándzsásak. Gyöktörzsét némely vidéken fogyasztották.

Vízi menta (Mentha aquatica)

vizi-menta-mentha-aquatica

Jellegzetes erős illatú többnyire felálló szárú akár 80 cm magasra is megnövő évelő növény.
Levelei tojás formájúak, sűrűn molyhosak, keresztben, átellenesen állnak, szélük csipkés, megdörzsölve borsmenta illatúak.
Rózsaszínes lilás színű virágai a hajtás csúcsán összezsúfolódva gömb formájú fejecskébe tömörülnek. Kúszó gyöktörzsével és hosszú akár 2 méteres, föld feletti, leveles indáival is terjeszkedik. Mocsarakban, nedves réteken és patakok mentén megtalálható.