web analytics

Vízinövények magyar és latin nevük szerint

A B C D E F H I K L M N Ny P R S Sz T U V

Békatutaj (Hydrocharis morsus-ranae)

bekatutaj-hydrocharis-morsus-ranae

A talajba nem legyökeredző, hanem a víz felszínén úszó levelű, évelő hínárnövény. Mely növény egyedei indákkal kapcsolódnak egymáshoz. Víz alatti levelek nem fejlődnek ki, csupán csak a gyökérzete amely a vízben lebeg. A 3-7 cm kerekded levelek a víz felszínén úsznak, a kis 2cm nagyságú virágok pedig úgy 7-8 cm re a víz felszíne fölé emelkednek ki. A virág sárga porzóval és 3 darab fehér sziromból áll.
Hazánkban és egész Európában holtágak, mocsarak, csatornák vizében tömegesen megtalálható. Telepeinek helyét csak a víz mozgása változtatja meg.

Ernyős virágkáka (Butomus umbellatus)

ernyos-viragkaka-butomus-umbellatus

E növény föld alatt kúszó gyöktörzsű, mocsári faj. Háromélű levelei akár az 1 métert is elérik, virága majd 2 méter magasra kiemelkedő álernyősek. Virágzatában a virágokat 6 rózsaszínű lepellevél borítja.
Hazánkban a mocsaras részeken igen elterjedt szép virágú faj. Tápanyagokban gazdag gyöktörzsét régebben nem csak megették, hanem gyógynövényként is használták.

Úszó békaszőlő (Potamogeton natans)

Úszó békaszőlő (Potamogeton natans)

Az Úszó Békaszőlő mint neve is takarja úszó vízfelszíni levelekkel rendelkezik. Kúszó gyöktörzzsel rendelkező évelő növény szára akár 1,5 méter is lehet, mely csak alig ágazik el. Alámerült tavaszi levelei a virágzás idejére elhalnak és csak úszó levelei maradnak meg. Levelei durva tapintásúak, bőrneműek, oválisak, lekerekített vállúak akár 4-10cm-t is elérhetik. Virágzata a víz fölé 5-10cm re kiemelkedő kocsányon4-5cm hosszú füzéres, tömött. Folyóvizekben ritkábban találkozhatunk vele.