web analytics

Vízinövények magyar és latin nevük szerint

A B C D E F H I K L M N Ny P R S Sz T U V

Békatutaj (Hydrocharis morsus-ranae)

bekatutaj-hydrocharis-morsus-ranae

A talajba nem legyökeredző, hanem a víz felszínén úszó levelű, évelő hínárnövény. Mely növény egyedei indákkal kapcsolódnak egymáshoz. Víz alatti levelek nem fejlődnek ki, csupán csak a gyökérzete amely a vízben lebeg. A 3-7 cm kerekded levelek a víz felszínén úsznak, a kis 2cm nagyságú virágok pedig úgy 7-8 cm re a víz felszíne fölé emelkednek ki. A virág sárga porzóval és 3 darab fehér sziromból áll.
Hazánkban és egész Európában holtágak, mocsarak, csatornák vizében tömegesen megtalálható. Telepeinek helyét csak a víz mozgása változtatja meg.

Nagy tüskés hínár (Najas marina)

Nagy tüskés hínár (Najas marina)

Ez a rendkívül elterjedt faj, a 3 m-nél nem mélyebb állóvizek növénye. A víz alá merülve az aljzatban gyökeredzik. Elágazó szára 40-45cm-es, melyen egyenletesen elosztott átellenes állású levelei 4cm hosszúak és keskenyek, fogazott szélűek, enyhén szúrósak. Találkozhatunk vele sokféle vizekben, édes és sósban egyaránt, gyakori növény a tengerek parti részében is.

Vízi hídőr (Alisma plantago-aquatica)

Vízi hídőr (Alisma plantago-aquatica)

A hídőrfélék a legősibb, ma élő egyszikű növények. Vízből kiálló levelei fölé emelkedő egyenes száron hordja a terebélyes, örvös bugavirágzatot, amely lilás fehér vagy halvány rózsaszínes, kis háromtagú virágokból áll. Az egész nyáron át virágzó növénnyel gyakran találkozhatunk mocsarakban, árkokban, iszapos helyeken. A szintén gyakori lándzsás hídőr (Alisma lanceolatum) levelei lándzsásak. Gyöktörzsét némely vidéken fogyasztották.

Vízilófark (Hippuris vulgaris)

Vízilófark (Hippuris vulgaris)

Kúszó gyökértörzsű növény, szára mély vízben akár egy méternél is hosszabbra nőhet. Keskeny, örvös állású leveleivel mintha a fenyőre emlékeztetne melyek a vízfelszín felett 15-20 cm magasan állnak ki. Szél megporzású virágai a levélhónaljban fejlődnek. Szirmai hiányoznak. A sarkvidéken is megél és jégbe fagyva is zöldell. Az eszkimók friss hajtásait főzelékként fogyasztják.