web analytics

Vízinövények magyar és latin nevük szerint

A B C D E F H I K L M N Ny P R S Sz T U V

Békatutaj (Hydrocharis morsus-ranae)

bekatutaj-hydrocharis-morsus-ranae

A talajba nem legyökeredző, hanem a víz felszínén úszó levelű, évelő hínárnövény. Mely növény egyedei indákkal kapcsolódnak egymáshoz. Víz alatti levelek nem fejlődnek ki, csupán csak a gyökérzete amely a vízben lebeg. A 3-7 cm kerekded levelek a víz felszínén úsznak, a kis 2cm nagyságú virágok pedig úgy 7-8 cm re a víz felszíne fölé emelkednek ki. A virág sárga porzóval és 3 darab fehér sziromból áll.
Hazánkban és egész Európában holtágak, mocsarak, csatornák vizében tömegesen megtalálható. Telepeinek helyét csak a víz mozgása változtatja meg.

Füzéres süllőhínár (Myriophyllum spicatum)

Füzéres süllőhínár (Myriophyllum spicatum)

A vízben lebegő, 1-2 m hosszú növények húzószilárdságát egy központi szállítónyaláb biztosítja. A füzéres süllőhínár levelei vékony, szálas cimpákra osztottak, finoman tollszerűek négyesével állnak örvben, szára 3–4 mm vastag. Rózsaszínes vagy pirosas, kicsi virágai a víz fölé emelkednek. Álló- és lassú folyóvizeinkben az ún. nagyhínár tagjai. Terjedelmes, levegővel teli üregeket találunk a szárban.

Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus)

Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus)

A vízpartok és mocsarak egyik leggyakoribb, feltűnő sárga virágú növénye. Évelő növény, mely vastag gyöktörzzsel rendelkezik. Levelei két sorba rendezettek, hosszú kard alakúak, hegye keskenyedik. Vízből kiálló 50-100cm magas hengeres szárán ülnek nagy sárga virágai. 3 külső nagyobb hátrahajló szirmai, 3 belső keskeny mereven álló szirmokkal párosulnak. Május-júniusban virágzik. Egyik neve a sárga nőszirom.

Nagy tüskés hínár (Najas marina)

Nagy tüskés hínár (Najas marina)

Ez a rendkívül elterjedt faj, a 3 m-nél nem mélyebb állóvizek növénye. A víz alá merülve az aljzatban gyökeredzik. Elágazó szára 40-45cm-es, melyen egyenletesen elosztott átellenes állású levelei 4cm hosszúak és keskenyek, fogazott szélűek, enyhén szúrósak. Találkozhatunk vele sokféle vizekben, édes és sósban egyaránt, gyakori növény a tengerek parti részében is.

Vízi menta (Mentha aquatica)

vizi-menta-mentha-aquatica

Jellegzetes erős illatú többnyire felálló szárú akár 80 cm magasra is megnövő évelő növény.
Levelei tojás formájúak, sűrűn molyhosak, keresztben, átellenesen állnak, szélük csipkés, megdörzsölve borsmenta illatúak.
Rózsaszínes lilás színű virágai a hajtás csúcsán összezsúfolódva gömb formájú fejecskébe tömörülnek. Kúszó gyöktörzsével és hosszú akár 2 méteres, föld feletti, leveles indáival is terjeszkedik. Mocsarakban, nedves réteken és patakok mentén megtalálható.