web analytics

Vízinövények magyar és latin nevük szerint

A B C D E F H I K L M N Ny P R S Sz T U V

Füzéres süllőhínár (Myriophyllum spicatum)

Füzéres süllőhínár (Myriophyllum spicatum)

A vízben lebegő, 1-2 m hosszú növények húzószilárdságát egy központi szállítónyaláb biztosítja. A füzéres süllőhínár levelei vékony, szálas cimpákra osztottak, finoman tollszerűek négyesével állnak örvben, szára 3–4 mm vastag. Rózsaszínes vagy pirosas, kicsi virágai a víz fölé emelkednek. Álló- és lassú folyóvizeinkben az ún. nagyhínár tagjai. Terjedelmes, levegővel teli üregeket találunk a szárban.

Kolokán (Stratiotes aloides)

Kolokán (Stratiotes aloides)

A békatutajfélék családjába tartozik. Tüskésen fogas szélű, háromélű, vastag levelei tömött levélrózsában állnak. Többé-kevésbé alámerülten lebeg, csak a virágzás kezdetekor, nyár elején emelkedik a víz színére. Virágzás után a vízfenékre süllyed, ott is telel át. A porzós virágok ernyősek, a termők többnyire magányosak. Viszonylag nagy fehér virágai rovarmegporzásúak. Holtágak, mocsarak mutatós, lebegő hínárnövénye.

Nyílfű (Sagittaria sagittifolia)

nyilfu-sagittaria-sagittifolia

Az egylaki, vált ivarú virágú hídőrféle, gumós gyöktörzsű, tarackhoz hasonló módon terjedő évelő növény, nevét jellegzetes vízből kiálló nyíl, vagy dárda alakú leveleiről kapta. Víz alatt szálas, még víz fölött hosszú szárakon levő háromszög levelei vannak, eme levelek hoszú szárakon találhatóak. Mély vagy folyóvízben csak a szalagszerű vízi levelek fejlődnek ki, és nem is virágzik. Ám ha virágzik, szirmai fehérek, melyek lila középtől 3 felé szétállnak. Gumószerű, dió nagyságú termése ehető, édeskés ízű.

Sárga vízitök (Nuphar lutea)

Sárga vízitök (Nuphar lutea)

Az alföldi holtágak, tavak vizeiben tenyésző tündérrózsafaja hazánknak, mely szintén hínárnövény. A víz felszínén úszó levelei hosszabbak, inkább elliptikusak. A vízből kiemelkedő sárga színű virágok 4-5 centiméter szélesek. Miután a rovarok megporozták, gömb alakú termések képződnek, amelyekben a magvak úszva terjednek.

Sulyom (Trapa natans)

Sulyom (Trapa natans)

Egyéves vízinövény, mely kezdetben az iszapban gyökerezik, ezután úszó hínárrá válik. Rombusz alakú, fogazott szélű, úszó levelei levélrózsában állnak. Levélszerű lebegő és hosszú rögzítőgyökerei vannak. Fehér, 4 tagú virágai a levelek hónaljában egyedül találhatóak. 2-4 szarvú termése egykor kedvelt csemege és fontos néptáplálék volt. Szedését szigorúan szabályozták. A halászok sulyomadót is fizettek. A csónak végéből lompos juhfarokkal halászták. Főzve vagy sütve fogyasztották magas keményítőtartalmú termését, de kenyér és puliszka is készült belőle. Holtágaink vizét gyakran kilométer hosszan borítja összefüggő szőnyege.