web analytics

Vízinövények magyar és latin nevük szerint

A B C D E F H I K L M N Ny P R S Sz T U V

Érdes tócsagaz (Ceratophyllum demersum)

Érdes tócsagaz (Ceratophyllum demersum)

Eme alámerülten élő tócsagaz,  szinte gyökértelen. Az aljzathoz csupán gyenge hajtás rögzíti. A növény hossza az 1-3 métert is elérheti. Örvökben álló sallangos leveleinek vége merev tüskések, villásan kettéágaznak. Zöld színű virágai a levélhónaljban fejlődnek. Akár egyetlenegy növény vékony szárán is az oldalhajtások sűrű bozontot alkothatnak, melyek könnyen letörhetnek, így viszont ezekkel a hajtásrészekkel gyorsan elszaporodik. Télen ezek az oldalhajtások lesüllyednek és tavaszra új növény nő ki belőle. Gyakori, tömeges előfordulása a tavaknak vagy a nagyon lassú folyású vizeknek. Emellett kedvelt, gyorsan növő akváriumi növény, ahol színe egész világoszöld lesz.

Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

A tündérrózsafélék úszó levelű, aljzaton gyökerező hínárnövények. Tojásdad, 15-30 cm széles fényes zöld bőrnemű leveleikről a víz könnyen lepereg. A vízfenéken vízszintesen kúszó gyöktörzsről hosszú levélnyelek erednek. A virágkocsányok belsejében szellőzőjáratok biztosítják a víz alá merült szervek levegővel való ellátását. További alkalmazkodásra vall, hogy a gázcserenyílások a szokásostól eltérően a levelek színén találhatók. Álló vagy igen lassú folyású vizeinkben él a fehér tündérrózsa, amely csak nappal 3-5 napig nyitja ki hófehér virágait. Ez a legelterjedtebb tündérrózsa faj

Nagy tüskés hínár (Najas marina)

Nagy tüskés hínár (Najas marina)

Ez a rendkívül elterjedt faj, a 3 m-nél nem mélyebb állóvizek növénye. A víz alá merülve az aljzatban gyökeredzik. Elágazó szára 40-45cm-es, melyen egyenletesen elosztott átellenes állású levelei 4cm hosszúak és keskenyek, fogazott szélűek, enyhén szúrósak. Találkozhatunk vele sokféle vizekben, édes és sósban egyaránt, gyakori növény a tengerek parti részében is.

Sulyom (Trapa natans)

Sulyom (Trapa natans)

Egyéves vízinövény, mely kezdetben az iszapban gyökerezik, ezután úszó hínárrá válik. Rombusz alakú, fogazott szélű, úszó levelei levélrózsában állnak. Levélszerű lebegő és hosszú rögzítőgyökerei vannak. Fehér, 4 tagú virágai a levelek hónaljában egyedül találhatóak. 2-4 szarvú termése egykor kedvelt csemege és fontos néptáplálék volt. Szedését szigorúan szabályozták. A halászok sulyomadót is fizettek. A csónak végéből lompos juhfarokkal halászták. Főzve vagy sütve fogyasztották magas keményítőtartalmú termését, de kenyér és puliszka is készült belőle. Holtágaink vizét gyakran kilométer hosszan borítja összefüggő szőnyege.

Tündérfátyol (Nymphoides peltata)

Tündérfátyol (Nymphoides peltata)

Neve és vízre terülő úszó leveleinek alakja után a tündérrózsák családjába tartozónak vélhetnénk. Valójában tárnicsféle. Vékony, elágazó, kúszó gyöktörzse az iszapban messzire szétterül. Ovális vagy kerekded leveleinek fonákja barna színű. Júniustól augusztusig virágzik a víz fölé emelkedő tölcsér alakú, élénksárga, rojtos szélű, 3 cm-es virágaival, amelyeknek hosszú kocsánya a levélhónaljból ered. Magról is szaporodik, többnyire azonban gyöktörzsével terjed. Védett növény! Az Alföld állóvizeiben a tündérrózsahínár tagja.